Започна изслушването на кандидатите за ВСС от парламента

OFFNews 07 септември 2017 в 10:56 6635 0

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Парламентарната комисията по правни въпроси изслушва 18-те кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание.

Народното събрание ще избере и излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и четирима – в прокурорската.

За първи път парламентът ще избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно.

Новият ред за избор на членове на съвета произтича от промените в Конституцията през декември 2015 г., отразени и в Закона за съдебната власт. 

Всички партии в Народното събрание издигнаха кандидатури. ГЕРБ - петима, БСП - шестима, ДПС - двама, Обединени патриоти - двама, Воля - двама и една номинация от независим народен представител.

Кандидатите за членове на ВСС от квотата на Народното събрание ще бъдат избирани с проекторешение за всеки един от кандидатите поотделно, а не с общо проекторешение, предложи председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

„Това би отразило точно гласуването за кандидат, който е получил необходимото мнозинство и е избран в пленарна зала“, посочи Данаил Кирилов и обясни, че общо проекторешение със всички имена би наложило 2 гласувания в зала.

Всеки кандидат се представя в 10 минути. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови