Започна делото срещу Пенгезов за злоупотреба с евросредства

OFFNews 19 октомври 2015 в 13:25 1917 0

Започна делото срещу Пенгезов за злоупотреба с евросредства

Софийският градски съд даде днес ход на делото срещу бившият шеф на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов. 

Той е подсъдим за източването на евросредства, заедно с Петър Петков, който бе председател на Военно-апелативния съд, бившият ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева, бившият зам.-шеф на ВоАС Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, Петя Гергова, която беше пресаташе на ВоАС, Людмил Симеонов и Крум Симеонов – баща и син, изпълнители по проекта.

Според обвинението през 2009 година групата всички заедно са отклонили 42 хиляди лева евро по проект за прозрачност на военните съдилища.

Разследването започва през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. В началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда.

"Обрекоха ме на гражданска смърт. Забравиха ме, никой не се е занимавал с това какво правя, как го правя. Никъде по света го няма това – да си отстранен за година и половина без никакви доходи", каза днес пред журналисти в Съдебната палата Пенгезов. 

По думите му делото е било протакано. "Дай Боже, всички дела за започват така бързо", заяви Пенгезов. Добави, че все още не може да разбере в какво го обвиняват, проектът е завършен, минал е през ВСС, парите са разплатени, той не е взел нито стотинка, не е отклонявал никакви пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови