Зам. външен министър даде обяснения за служебните паспорти на Божков и Попов (обновена)

Последна промяна на 09 март 2020 в 14:57 4985 2

До няколко дни ще са ясни резултатите от разпоредената от външния министър Екатерина Захариева проверка на издадените през последните 10 г. дипломатически и служебни паспорти. Това стана ясно от думите на нейния заместник в МВнР Георг Георгиев, който беше на разпит в специализираната прокуратурата заради информацията, че със служебни паспорти са разполагали намиращите се в Обединените арабски емирства бизнесмени Васил Божков и Георги Попов.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

Георгиев обясни, че Божков е със служебен паспорт от 2011 г. в качеството му на представител на национална спортна организация.

Документите и на Божков, и на Георги Попов са анулирани по инициатива на външното министерство, каза Георг Георгиев:

„В момента, в който се е случило това издаване, тези хора не са били обект на законово преследване, на обвинение или на каквото и да е. Всеки работещ в условията на институция, която е разписана по наредба, има право на такъв паспорт, това не е дипломатически паспорт, подчертавам, никакви допълнителни улеснения не получавате благодарение на такъв паспорт“, съобщи зам.-министърът, цитиран от БНР.

Преди дни стана ясно, че външното министерство е преиздало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт.

Така МВнР потвърди информацията на сайта "Биволъ", че двамата притежават служебни паспорти, но отрече, че са напуснали страната с тях. За Божков и Попов се иска екстрадиция от Обединените арабски емирства. Паспортите са били анулирани чак на 17 фeвруaри 2020 г. - датата, на която бе отправено искането за екстрадиция на двамата обвиняеми от ОАЕ.

Служебните паспорти на двамата обвиняеми са преиздадени на основание писмо от Министерството на младежта и спорта. В Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР е записано, че такъв документ се издава на държавни служители, прокурори, националните браншови организации, сдружения и федерации или на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи и това стана по преценка на министъра на външните работи.