Зам.-шефът на спецпрокуратурата: Не е престъпление да имаш офшорни сметки

Данаил Шостак коментира делата срещу Лиляна Деянова, братя Бобокови, както и закриването на спецсъда и спецпрокуратурата

Рени Петрова 09 октомври 2021 в 18:35 6282 3

Снимка Стопкадър

Не сме получавали сигнал за проверка от страна на ДАНС. Наличието на офшорни сметки или оперирането в такива зони не е престъпление. Ще изчакат анализа на ДАНС по случая. 

Това заяви зам.-ръководителят на специализираната прокуратура Данаил Шостак пред Нова ТВ. До международното разследване "Досиетата Пандора" откри трима българи с офшорни сметки - бившия депутат Делян Пеевски, неговата майка - Ирена Кръстева и бившия военен и външен министър Николай Младенов.

Шостак коментира, че ще се изчака докладът на ДАНС, за да се определи има ли престъпление. 

Относно връщането от съдът на делото срещу Лиляна Деянова - ЛиЛана, зам.-ръководителят на спецпрокуратурата заяви, че то е заради процесуални нарушения и се похвали, че делото е едно от най-доказаните в кариерата му. 

Той допълни, че връзката между Деянова и Васил Божков е видима от Търговския регистър. "Прокуратурата твърди, че тя има търговска свързаност с фирми, които попадат в списъка на Министерски съвет по закона "Магнитски", каза още Шостак.

Стана ясно, че е отпаднало обвинението към Деянова и нейния съдружник за отправяне на заплахи към бившето ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура". По думите на Шостак прокуратурата е преценила, че това обвинение е недоказано: "В интерес на истината това обвинение никога не е било в сърцевината на това дело". 

За делото "Боклукгейт" срещу братя Бобокови - Пламен и Атанас, Шостак заяви, че е доказан договор за депортиране на отпадъци, подписан от единия от подсъдимите с човек, който е сключил споразумение с прокуратурата. Юристът бе категоричен, че не са използвани СРС-та срещу Пламен Бобоков, а само са огледани съобщения, които двама абонати са си обменяли и това е оглед на веществено доказателство. 

Думите му бяха в отговор на въпрос за разпространените SMS-и между Пламен Бобоков и Бойко Борисов, както и с президента Румен Радев. На въпрос дали съобщенията са показани със съдействията на Бобоков Шостак беше кратък: "До известна степен да". 

Бившият премиер Бойко Борисов беше разпитан по досъдебното производство за търговия с влияние срещу двамата братя

Зам.-шефът на спецобвинението определи като катастрофални резултатите, ако специализираното правосъдието бъде закрито.

"Ще има период без ясно разписани отговорности в борбата с организираната престъпност. Ще има огромна демотивация при колегите, които работят в специализираната прокуратура. Това е отношение към нашата работа, която е тежка, отговорна и неблагодарна. Мотивацията за борба с корупцията по високите етажи ще бъде смазана. Имаме много напреднали разследвания. Необходимо ни е време, за да се видят истинските резултати от работата ни", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!