Задържаният за запаления полицейски бус на протеста срещу БФС няма общо с престъплението

OFFNews 08 януари 2024 в 12:18 8491 1

Стефан Шикеров

Снимка Стоп кадър: bTV

Стефан Шикеров

29-годишният Стефан Шикеров, който бе задържан и обвинен в запалването на полицейския бус по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз през ноември, няма общо с престъплението, в което е обвинен, предаде бТВ.

Това е станало ясно от експертиза. 

Софийският градски съд реши мъжът да бъде пуснат на свобода срещу гаранция в размер на 500 лева. Досега той беше под домашен арест, след като бе обвинен за палежа на полицейския бус в нощта на протестите срещу БФС.

В съдебната зала стана ясно, че според химическата експертиза няма следи от запалителни вещества по ръцете и дрехите на 29-годишния и така няма как той да е запалил буса по време на протеста.

Заради това съдът реши, че обвинението срещу Шикеров е разколебано. Магистратите заявиха, че по разследването се бездейства и от два месеца не е свършено нищо. Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Стефан Шикеров ще търси правата си по съдебен ред.

Мъжът бе арестуван в средата на ноември. Тогава от прокуратурата съобщиха, че стойността на буса е над 11 000 лева. 

Пожарът е застрашил живота на участващи в митинга срещу ръководството на Българския футболен съюз и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус. За това престъпление законът предвижда затвор от 3 до 10 г., допълниха от държавното обвинение. 

29-годишният мъж отрече да е виновен и от своя страна заяви, че е бил пребит от полицаите. 

"Съпругата ми имаше рожден ден и просто реших да изляза, за да я изненадам. Попаднах в тълпа протестиращи, откъдето минах. Реших да позвъня на съпругата си, защото не познавам много добре София. Исках да ме ориентира откъде да мина, за да хвана метрото. По време на разговора тя ме упътваше. Изискали сме разпечатка от оператора, за да се види от колко до колко часа сме говорили", каза Шикеров пред бТВ.

По думите му на бул. "Васил Левски" е видял група полицаи и е изчакал сигнал да премине през пътя заедно с други хора, намиращи се в района.

"Един служител на реда посочи с ръка да преминаваме. Мен изведнъж ме спря за проверка – за документи за самоличност. Аз най-учтиво отидох при него, бръкнах в джоба, за да си извадя документите и оттам ме бутна между още около 10 души и се започна зверски побой", допълни той.

Съдебен лекар е установил, че има разкъсан мускул в областта на таза и увреждане на слуха. По думите му има записи от камери и свидетели, които потвърждават, че не той е запалил буса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

08.01 2024 в 12:57

"...заявиха, че по разследването се бездейства и от два месеца не е свършено нищо.
...има записи от камери и свидетели, които потвърждават, че не той е запалил буса."

Кво толкоз, само 2 месеца, 10-ина години дела не са минали още, след туй ще го оправдаят, ще му се извинят и ще го потупат приятелски по рамото- пич, стават грешки, предишните колеги, дет се пенсионираха, не са догледали нещо, ама ний оправихме работата, ура!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика