29-годишен е привлечен под отговорност за подпалване на полицейски бус

OFFNews 17 ноември 2023 в 16:38 2388 0

Палеж

Снимка OFFNews

Подпаленият бус.

29-годишен е привлечен към наказателна отговорност заради подпалване на автобус на МВР при вчерашните ексцесии в столицата. Мъжът е задържан за 72 часа, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

От там уточняват, че досъдебното производство е образувано още вчера "в условията на неотложност" и се води от СДВР.

След запознаване със събраните в началото на разследването доказателства наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че на 16.11.2023 г., около 19:05 ч., на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" обвиняемият e запалил паркиран бус, собственост на сектор "Общинска полиция", ООП – СДВР, на стойност над 11 000 лв.

Пожарът е застрашил живота на участващи в митинг срещу ръководството на Български футболен съюз и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус.

За това престъпление законът предвижда затвор от 3 до 10 г.

Предстои решение за мярката за неотклонение на обвиняемия, а разследването по случая продължава.

Софийска районна прокуратура пък привлече към наказателна отговорност 20-годишен за хулигански действия и повреждане на чужда собственост по време на протеста. Той също е задържан за до 72 часа.

Инцидентът е от 19:35 ч. пред сградата на турското посолство, когато хлапакът хвърлил камък и счупил задно стъкло на полицейски микробус. Нападението е изключително дръзко. За това престъпление Наказателният кодекс също предвижда затвор. 

СРП наблюдава и ръководи още две досъдебни производства за счупени и повредени недвижими вещи, както и за хулигански прояви. Разследването по тях продължава.

Спрямо близо 30 лица, които първоначално са били задържани за срок до 24 часа от органите на МВР по време на протеста, се прилагат мерки по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика