Забрана: Домашните насилници няма да носят оръжие и да тормозят жертвите си по телефона

OFFNews 13 януари 2021 в 11:24 1633 0

Насилниците, които тормозят семействата си, да не припарват до жертвите си и да контактуват с тях под каквато и да било форма - имейли, телефон, факс и пр., да не им се разрешава носенето на оръжие, както и задължение да посещават специални програми за преодоляване на агресията - това са част от промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Те са предложени от правосъдното министерство за обществено обсъждане. А причината да бъдат направени е изострянето на проблема в условията на пандемията.

Измененията са продиктувани от необходимостта да се отстранят слабости и пропуски в действащата нормативна база и за изпълнение на препоръките на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека, обясняват от МП.

В началото на януари българският офис на СЗО и фондация "Анимус" изнесоха данни, че случаите на домашно насилие са се увеличили с 50% в периода на пандемията.

Със законопроекта се разширява кръгът на лицата с право на защита по реда на ЗЗДН, определят се ефективни мерки както спрямо пострадалите, така и спрямо извършителите, и се разширяват програмите за превенция и специализираните услуги за защита на хората, пострадали от домашно насилие. Приоритет е осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица и оптимизиране на производството за налагане на мерки за защита от домашното насилие, се казва в мотивите на правосъдното министерство.

Друг аспект на предлаганите изменения е институционалното надграждане, което ще спомогне за по-ефективното справяне с проблема. В тази връзка се предвижда създаване на национален орган, който да е отговорен за формулирането, прилагането и оценката на политиките и координацията на действията на органите по превенция и защита от домашното насилие. Ще бъде изграден и Централен регистър за случаите на домашно насилие, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани, потърсили помощ и подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews