Втора инстанция оправда Даниел Митов и Христо Ангеличин по делото за самолетните билети

OFFNews 07 юни 2019 в 16:07 4046 0

Апелативният специализиран съд оправда бившия министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин на втора инстанция по обвинение за неправомерни плащания към фирма за организиране на служебни пътувания. 

Предишната инстанция също оправда Митов, но осъди Ангеличин на 4 години затвор и 4000 лв. глоба за ощетяване на звеното с близо половин милион лева. 

Спецпрокуратурата твърдеше, че Митов и Ангеличин са нарушили Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки. Външно и Министерството на земеделението и храните (МЗХ) неправомерно са сключили споразумение с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, медицински застраховки и хотелски настанявания при служебни пътувания.

Митов изпълняваше длъжността на министър на външните работи в кабинета "Борисов 2" като част от гражданската квота. Обвинението срещу него бе повдигнато през май 2017 г.

Това е второто дело, по което Ангеличин е оправдан на втора инстанция в рамките на по-малко от месец. През април той бе признат за невинен по дело за безстопанственост при покупката на телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната, въпреки че на първа инстанция му бе наложено 2 години наказание "лишаване от свобода" и глоба. 

Историята

Според прокуратурата бившият външен министър е нарушил Закона за обществените поръчки като сключил споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните и така е набавил облага за търговско дружество като е ощетил държавата с 494 458,03 лв. Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество въпросната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения. 

Христо Ангеличин е обвинен, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция. 

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови