ВСС върна на работа следователката, пила пред блока и нападнала полицай

OFFNews 17 февруари 2021 в 17:03 2570 0

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на работа следователката Надежда Куюмджиева, отстранена от длъжност преди девет месеца заради хулиганско поведение.

Куюмджиева бе задържана заради сбирка с приятели пред жилищен блок, където се черпели. След подаден от съседите сигнал в МВР пристигнал патрул за проверка, с когото следователката се държала грубо и арогантно, дори опитала да удари един от полицаите, а мъж от компанията напръскал униформения със спрей и ударил друг в лицето. Всички замесени бяха задържани, а по-късно освободени срещу гаранции.

Надежда Куюмджиева беше обвинена за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта. Предвиденото за това наказание в Наказателния кодекс е до 5 г. затвор.

През юни м.г. Прокурорската колегия на ВСС отстрани Куюмджиева временно от длъжност, докато тече разследването срещу нея.

Мотивите на прокурорите сега са, че "срокът на временното отстраняване от длъжност в досъдебната фаза на наказателното производство не може да надвишава срока по чл. 234, ал. 8 от Наказателно-процесуалния кодекс. При изтичането му, независимо от това дали наказателното производство е било спирано, отстраненият съдия, прокурор или следовател може да поиска възстановяване на заеманата длъжност". 

С друго свое решение Прокурорската колегия отстрани от длъжност за девет месеца бившия шеф на прокуратурата в Елхово Стойко Иванов, защото е обвинен за престъпление по служба. 

Става дума за случай от 29 май 2018 г., когато той е нарушил служебните си задължения и е върнал на чужденец автомобил, който бил веществено доказателство. Две години по-рано колата е била задържана от гранични полицаи в Елхово, защото е била обявена за издирване в Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания.

Иванов нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор, като с писмена резолюция възложил сам на себе си разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !