ВАС потвърди отстраняването на следователката с арогантно поведение към полицията

OFFNews 16 ноември 2020 в 13:21 2126 0

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди отстраняването от длъжност на обвинена в хулиганство следователка Надежда Куюмджиева от следствения отдел на Софийската градска прокуратура и прие, че така са защитени общественият интерес и престижът на правосъдието, съобщи Лекс.

Куюмджиева бе задържана в края на миналата година заради сбирка с приятели пред жилищен блок. След подаден от съседите сигнал в МВР пристигнал патрул за проверка, с когото следователката се държала грубо и арогантно, дори опитала да удари един от полицаите, а мъж от компанията напръскал униформения със спрей и ударил друг в лицето. Всички замесени бяха задържани, а по-късно освободени срещу гаранции.

Надежда Куюмджиева беше обвинена за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта. Предвиденото за това наказание в Наказателния кодекс е до 5 г. затвор.

През юни Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани Куюмджиева временно от длъжност, докато тече разследването срещу нея.

Тя обжалва пред Върховния административен съд, но съдът потвърди решението на колегията.

В мотивите си тричленният състав на ВАС отбелязва: „Възможността да се избере една от двете установени в закона възможности – да се отстрани или да се откаже отстраняване на магистрата, предполага обсъждането на необходимостта от временно отстраняване и излагане на мотиви за приемането на съответното решение. Обективната несъвместимост на заеманата длъжност при водено наказателно производство е въпрос на спазване на правните принципи при осъществяване на длъжността. Визираното в искането на Главния прокурор престъпление е свързано с поведение на магистрата, което не е присъщо на високите стандарти за служебното му и лично поведение. Отстраняването има за цел предотвратяване на по-нататъшни действия на жалбоподателя, уронващи престижа на съдебната власт“.

Решението на съда подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!