ВСС удовлетвори искането на Гешев за 8-процентов скок на заплатите на Бюрото за защита

OFFNews 17 март 2021 в 16:04 1762 0

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет удовлетвори искането на главния прокурор Иван Гешев за актуализиране на заплатите в Бюрото за защита към държавния обвинител.

Увеличение от 8% ще получат служителите от специализираните структури в бюрото, назначени по Закона за МВР и лицата, работещи по трудови правоотношения.

Три процента върху досегашните си възнаграждения ще получат служители на ръководни и експертни длъжности, назначени по Закона за държавния служител.

През 2014 г. Бюрото за защита на свидетели към правосъдното министерство се преструктурира чрез законодателни промени в Бюро по защита към главния прокурор.

На 11 март президентът Румен Радев внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

Според държавния глава в последните години чрез последователни промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, в отклонение от конституционния принцип за разделение на властите при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор, смята Радев.

Бюрото участва в няколко зрелищни акции. В края на май 2020 г. негови служители изведоха от МОСВ бившия зам.-министър Красимир Живков, който заедно с братята Пламен и Атанас Бовокови бе обвинен по аферата „Боклукгейт“ за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

Малко по-късно обект на бюрото и прокуратурата стана и президентството. По време на съвместната акция бяха претърсени кабинети на съветници на Румен Радев. Задържани бяха Пламен Бобоков, президентския съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови