Гешев иска увеличение на заплатите в Бюрото за защита

Прокурорската колегия гласува за 8% за служителите, назначени по Закона за МВР, и 3% за тези по Закона за държавния служител

OFFNews 15 март 2021 в 12:27 1998 0

Главният прокурор Иван Гешев е поискал увеличение на заплатите на служителите от Бюрото по защита със задна дата от 1 януари, а комисията „Бюджет и финанси” към Висшия съдебен съвет е дала благословията си за това, става ясно от точка в дневния ред на Прокурорската колегия за сряда.

Увеличение от 8% ще получат служителите от специализираните структури в бюрото при главния прокурор. Те са назначени по Закона за МВР и лицата, работещи по трудови правоотношения.

Три процента върху досегашните си възнаграждения ще получат служители на ръководни и експертни длъжности, назначени по Закона за държавния служител.

В сряда Прокурорската колегия ще гласува решението.

Бюрото по защита към главния прокурор стана обект на критики на президента Румен Радев, който на 4 март се обърна към Конституционния съд за установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор. 

В искането на държавния глава се отбелязва, че конституцията дава на съдебната власт статут на независимост, която обаче може да се ползва само и единствено с оглед на изпълнение на конституционно установените функции на съда, прокурорите и следователите.

Тази независимост не следва да бъде употребявана за осъществяване на други задачи извън тях. Като възлага на служителите на бюрото полицейски правомощия, а поставя самото бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица, отбеляза още Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови