ВСС смята, че Лаура Кьовеши ни е похвалила за навременния подбор на българските делегирани прокурори

Въпреки очакванията за нови предложения на мястото на 7-те върнати, Прокурорската колегия подчерта, че процедурата е още в ход

OFFNews 05 март 2021 в 17:36 3745 0

Висшият съдебен съвет не видя нищо притеснително във върнатите 7 кандидати за делегирани европейски прокурори от България и поясни днес, че процедурата не е приключила. ВСС дори видя положителни нотки в съобщеното отпреди няколко дни.

В писмото (на Лаура Кьовеши) се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори от страна на Република България. Процедурата е в ход и все още не е приключила, заключи съветът.

Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия ще обсъди на заседанието си на 10 март писмото на Кьовеши, "с което в cъoтвeтcтвиe c чл. 1 oт Peшeниeтo нa ĸoлeгиятa нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa oт 16 нoeмвpи 2020 г. зa oпpeдeлянe нa пpaвилa oтнocнo пpoцeдypaтa зa нaзнaчaвaнe нa eвpoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypopи, e изиcĸaнa дoпълнитeлнa инфopмaция oтнocнo излъчeни ĸaндидaти oт Peпyблиĸa Бългapия", обясняват от ВСС.

Миналата неделя шефът на кабинета на Кьовеши Милан Ярон бе категоричен: “Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”.

Запитан дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна Ярон отговори еднозначно: “Абсолютно!”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови