ВСС решава дали да освободи предсрочно главния прокурор

OFFNews 08 юни 2023 в 08:45 1566 0

Гешев

Снимка БГНЕС Архив

Гешев къса оставката си.

Висшият съдебен съвет ще разгледа по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. В понеделник кадровиците приеха двете предложения за освобождаване на Иван Гешев да се разглеждат в една обща процедура и допуснаха събирането на доказателства.

Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто - за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици в цялост "боклук".

Според Гешев мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси извън съдебната власт.

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си задължения по отношение на разследването на взрива срещу кортежа му, тъй като на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

В понеделник Гешев припомни, че е внесъл в Конституционния съд питане дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат е легитимен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и поиска производството да спре до произнасянето на съда.

Пленумът обаче прецени, че няма основание за това и реши да обедини двете производства. Днешното заседание започва в 09:30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови