ВСС решава да отстрани ли Иван Гешев

OFFNews 07 юли 2022 в 07:37 1841 1

Иван Гешев и Надежда Йорданова

Снимка БТА архив

Министър Йорданова иска ВСС да отстрани Гешев днес

Двете предложения за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев - на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, ще разгледа днес по същество Висшият съдебен съвет. 

Точката е внесена в дневния ред на пленума на ВСС от министър Йорданова. 

Върховният административен съд нареди ВСС да се произнесе и по случая "Жоси" след встъпването в длъжност на Гешев като главен прокурор на 18 декември 2019 г. Мотивът на ВАС е, че действията и бездействията на Гешев преди да стане главен прокурор е трябвало да бъдат разгледани преди избирането му на на поста. 

За да бъде отстранен Иван Гешев от поста са необходими 17 гласа във Висшия съдебен съвет. 

Гешев поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да публикува на интернет страницата си внесено от него на 12.05.2022 г. становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура (от 21.01.2022 г.) за отказ да се образува досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата. 

Главният прокурор посочва, че в голямата си част предложението на Янаки Стоилов почива на информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на избирателно подбрани медийни публикации. Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат твърдения и интерпретации с политически характер. В разрез с принципа за разделение на властите се коментират и конкретни неприключени наказателни производства.

Във връзка с твърденията за нерегламентирано разгласяване на данни от досъдебни производства, включително и на доказателства, събрани чрез специални разузнавателни средства, се посочва, че е извършена лична проверка от прокурор и е постановен отказ да се образува досъдебно производство поради липса на извършено престъпление от общ характер. Бойко Рашков не е обжалвал това постановление, се казва още в съобщението на ПРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!