ВСС прие правилата за отстраняване на Гешев (обновена)

Кадровиците се събират отново на 4 април

OFFNews 24 март 2022 в 10:12 2262 0

Висшият съдебен съвет обсъжда правилата за отстраняване от длъжност на Иван Гешев. 

Преди две седмици министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, но съдебните кадровици отказаха да обсъждат искането, като мотивираха решението си с пропуски в закона, в който са записани само задължителните условия за избор на тримата големи в съдебната власт. Едва след като станат ясни правилата, по които могат да бъдат отстранени предсрочно, ще започне дебатът "за" и "против" освобождаването на Иван Гешев. 

Очаквам правилата за предсрочно прекратяване мандата на Гешев да бъдат приети днес, каза преди заседанието на ВСС Надежда Йорданова. 

Трима членове от прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието да имат право да искат предсрочното освобождаване на главния прокурор. Предложението се подава писмено, пише в правилата. 

Кадровиците решиха още, че ще се взимат под внимание само основания за искане на отстраняване, които засягат действия, извършени по време на мандата до момента на искането. 

Така отпадат част от 9-те основания, с които министър Надежда Йорданова поиска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев. По думите й това са осъждането на България от Евгения и Николай Баневи, неразследването на отравянето на Емилиян Гебрев и делото срещу Елена Йончева и аферата, известна като "Жоси". 

Главният прокурор Иван Гешев получи официално предложението на министър Надежда Йорданова за освобождаването му с материалите към него. „Декларирам, че съм получил и подписал предложението“, каза Гешев. 

Пленумът прие да проведе на 4 април следващото си заседание, на което да се произнесе по допустимостта на предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови