ВСС пита заместниците на Иван Гешев искат ли поста му

Рени Петрова 16 юни 2023 в 11:49 2263 0

ВСС

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

ВСС

Прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, за да реши кой да изпълнява функциите на главен прокурор до избирането на титуляр.

Въпреки че кадровиците имаха седем дни след подписването на указа на президента Румен Радев за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, ВСС реши да се събере още днес. 

Предсрочното освобождаване на Гешев бе подкрепено от 16 души от Висшия съдебен съвет в понеделник. Причината за предложението на четирима членове на Прокурорската колегия към ВСС бяха думите на вече бившия главен прокурор на една от пресконференциите си, че "политическият боклук" трябва да бъде изметен от Народното събрание.

Указът бе подписан в четвъртък. Така, ако днес бъде избран и.д. главен прокурор, ще са минали само пет дни от освобождаването на Гешев. При предишната подобна процедура - избиране на заместник на главния прокурор до назначаването на друг, до избор се стигна само за няколко дни. 

Това се случи през ноември 2009 г., когато тогавашният обвинител №1 Борис Велчев бе влезе в състава на Конституционния съд от квотата на президента Росен Плевнелиев и бе освободен от поста главен прокурор. На 1 ноември 2009 г. той предложи на ВСС извънредна точка - гласуване на оставката му. На 6 ноември вече бе избран неговият заместник - Бойко Найденов.

В 11:15 ч. започна извънредното заседание на Прокурорската колегия на ВСС.

Стана ясно, че Пламена Цветанова, заместник-главен прокурор, е подала молба да бъде освободена от поста. Прокурорската колегия включи молбата като втора точка. 

Прокурорите обсъдиха кой може да определи и.д. главен прокурор - Прокурорската колегия или Пленума на ВСС. 

Огнян Дамянов заяви, че трябва да има критерии, по които да се определи заместник на Гешев и предложи да се избере от заместник-главните прокурор този, който е назначен най-отдавна. Той докладва стажа и ранга на заместниците. 

За заместник на Гешев най-рано е бил назначени Борислав Сарафов, след него са Красимира Филипова и Десислава Пиронева (назначени в един ден), но Филипова има по-дълъг стаж от Пиронева. Последна е назначена Даниела Машева. 

Преди Машева Гешев е назначил Цветанова, но тя е подала заявление за освобождаване на длъжност, каза още Дамянов

Ако никой не пожелае да поеме функциите, Прокурорската колегия да се обърне към прокурорите във ВКП по старшинство, предложи Дамянов. 

Пламен Найденов поиска всички да бъдат попитани дали искат да бъдат назначени за главни прокурори, докато започне същинската процедура. "Дори хипотетично трябва да имаме тяхното съгласие", каза той. 

Йордан Стоев от своя страна обясни, че първо трябва да се спрат на заместник, а след това да се пита за съгласие. 

В крайна сметка кадровиците решиха да се свържат с всички заместници на Гешев, за да ги попитат дали биха участвали в процедурата. Това ще стане по време на 30-минутната почивка, която бе дадена от Стефан Петров. Пламена Цветанова няма да бъде питана заради подадената молба за освобождаване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews