ВСС няма да спира производството за отстраняване на Гешев, докато се произнесе КС (обновена)

Рени Петрова 01 юни 2023 в 12:44 3101 0

ВСС

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

ВСС

Висшият съдебен съвет няма да отлага или спира разглеждането на искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. 

В 11:30 ч. днес започна заседанието на ВСС, което е с една точка - разглеждане на основание за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев по предложение от членове на Прокурорската колегия на ВСС от 12 май заради тежко нарушение на служебните задължения.

Под искането подписите си сложиха Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.

Заседанието започна със закъснение от няколко минути. Със 17 гласа за дневният ред с единствената точка бе приет. Гласуването е именно днес, тъй като според плавилата това се случва 7 дни след решението за гласуване. В началото на заседанието Боян Новански нарече искането "квазипроиздоство" и допълни, че е използва "квази НПК". 

По време на заседанието стана ясно, че е внесена молба от адвоката на Гешев - Радостина Костантинова-Томова, с три искания  за отлагане, спиране на процедурата, а в случай че не се уважат исканията - членовете на ВСС да се произнесат по искането за допускане на доказателствата, за да се установят твърденията за неоснователност. Молбата е депозирана във ВСС едва в сряда в 16:30 ч. 

"Гешев иска отлагане заради 2 неща - първо, че от 30 май до 2 юни участва в отдавна планирана конференция и той не може да се яви на заседанието. Пълномощникът на Гешев не може да се яви заради внезапно влошено здравословно състояние. Молбата е постъпила вчера в 16:30 ч., а е разпределена към нас днес. Към искането е приложена заповед на Гешев, че ще е в Бургас за участие в дискусии, както и амбулаторен лист за домашно лечение на адвоката, което е издадено на 31 май и 13:30 ч.", обясни Атанаска Дишева.

По думите й главният прокурор сам твърди, че въпросната конференция е отдавна планирана и е трябвало още миналия четвъртък да уведоми ВСС, че няма да присъства. 

"Няма доказателства, че участието на Гешев е задължително или необходимо, нямаме писмени доказателства за провеждането на конференцията, но отсъствието му за половин ден не би възпрепятствала провеждането й. Според мен това е превратно упражняване на права", каза още тя. 

Според нея е важно днешното решение на ВСС, защото за понеделник е предвидено разглеждане на второто искане, но Гешев е съобщил, че ще е в платен отпуск от 5 до 9 юни. 

Вероника Имова защити Гешев, като посочи, че според закона всеки има право на защита, а след като решенията на ВСС не подлежат на съдебен контрол, са важни и не трябва да се нарушава Конститутицията.

Дъщерята на Имова в момента е прокурорски помощник към кабинета на зам. главната прокурорка Пламена Цветанова, припомня в. "Сега". 

След едночасови дебати членовете на ВСС решиха всяко искане да се гледа отделно. Така и двете предложения на адвоката на Гешев - да се отложи или прекрати заседанието бяха отхвърлени. 

"За" отлагане на заседанието на ВСС гласуваха едва пет от 19 души и така решението бе отхвърлено. Искането за прекратяване бе отхвърлено единодушно. 

Преди гласуването Имова даде пример с миналогодишното разглеждане на искане за предсрочно освобождаване на Гешев, като обясни, че тогава ВСС е приел, че няма да допусне искане на Инспектора на ВСС до произнасяне на КС. Сега, обаче, според другите членове, казусът е друг и не могат да се правят паралели. 

В момента ВСС обсъжда доказателствените искания на членовете на Прокурорската колегия и на Гешев. 

Междувременно в становище до ВСС главният прокурор посочва, че второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата му е недопустимо, тъй като е направено от орган с изтекъл мандат.

Гешев припомня, че е сезирал Конституционния съд с искане за тълкуване за текст от основния закон.

В становището си главният прокурор заявява, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали искането под натиск от трети лица.

Гешев иска отвод и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията.

Главният прокурор посочва, че употребеният от него израз "политически боклук", който също е в основата на искането, е "събирателно съществително, без каквато и да е конкретика. Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен към конкректни лица, ангажирани с политическа дейност, отбелязва Гешев.

Становището на Гешев е 17 страници и прилага искането до КС, както и редица медийни публикации по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови