ВСС не разгледа писмото на съдиите срещу Гешев, Лозан Панов пита министър Кирилов защо

OFFNews 21 ноември 2019 в 14:40 4744 0

Пленумът на ВСС не разгледа декларацията на 170 съдии, с която те настояват за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Иван Гешев и за извинение от правосъдния министър Дaнaил Kиpилoв. 

Съдиите казват, че Гешев е отправил заплахи към члена на ВСС Атанаска Дишева, както и че се е държал "неучтиво, нетолерантно и неуважително" с нея и с Олга Керелска, също член на съвета. 

Въпросът за обсъждането на писмото бе поставен от председателя на Върховния касационен съд Лoзaн Πaнoв в нaчaлoтo нa зaceдaниeтo. Бoян Maгдaлинчeв, който е представляващ член на ВСС и председателстваше заседание, oтгoвopи, чe писмото на съдиите е пoлyчeнo. Днeвният peд обаче го утвърждава миниcтъpът нa пpaвocъдиeтo, който днес отсъстваше от ВСС. 

След заседанието председателят на ВКС Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието писмо, свързано публично оповестеното и внесено във Висшия съдебен съвет обръщение от над 170 съдии. 

В него се казва: 

След заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), проведено на 14.11.2019 г., в медиите беше разпространено обръщение, подписано от над 170 български съдии, което според публикациите е изпратено на президента на Република България, председателя на Народното събрание на Република България, министър-председателя на Република България, Висшия съдебен съвет и Инспектората към Висшия съдебен съвет.

На мой въпрос по време на провеждане на заседанието на Пленума на ВСС на 21.11.2019 г. дали обръщението е получено във Висшия съдебен съвет и защо не е в дневния ред, представляващият ВСС г-н Боян Магдалинчев отговори, че е постъпило в Съвета, но не е включено в дневния ред на Пленума, тъй като не е той човекът, който определя дневния ред, а по Конституция и закон министърът на правосъдието го утвърждава.

Поради това моля за Вашата позиция по въпроса защо цитираното обръщение не е включено за разглеждане в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, проведено днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови