ВСС е получил писмо от Държавния департамент на САЩ за съдия Андон Миталов

OFFNews Последна промяна на 12 май 2020 в 20:58 3827 0

Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил в края на март писмо от Министерството на външните работи с информация от Държавния департамент на САЩ по случая с българския съдия Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради „корупционно поведение“.

Това съобщи днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

„Писмото е с гриф „поверително“, поради което не мога да разпространявам неговото съдържание и да го оповестявам. То е предоставено на дисциплинарния състав на Висшия съдебен съвет, адресирано беше както до председателстващия съдийската колегия господин Лозан Панов, така и до ВСС и до мен.

"Производството с оглед извънредното положение все още не е приключило - на етап е още събиране на доказателства пред дисциплинарния състав на ВСС“, каза Боян Магдалинчев.

На 11 февруари председателят на ВКС Лозан Панов изпрати писма до главния прокурор Иван Гешев и до антикорупционната комисия, в които настояваше да разбере дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване и докъде е стигнало то. А КПКОНПИ помоли да го уведоми дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови