Война между погребалните агенции е причината за скандала с трупа на Костадин

OFFNews - Бургас 23 ноември 2017 в 18:46 16461 2

Д-р Галина Милева

Като част от война между погребалните агенции определи вчерашния скандал около погребението на 16 – годишния Костадин началникът на бургаската катедра „Съдебна медицина“ Галина Милева. Близки на момчето, което преди няколко дни бе сгазено на пътя край Атия, алармираха, че трупът му е изнесен от такава фирма без разрешението на родителите. В последствие, агенцията искала колосална сума за погребението и им предлагали адвокатски услуги от страна на фондация на собственика на същата агенция.

От години има война между тези фирми, категорична е Галина Милева. Тя предположи, че конфликтът е избухнал, защото бащата е искал да наеме друга генция за погребението на сина си.

Д-р Милева поясни, че често практиката за освобождаването на тяло от моргата е близките да изпратят подобна фирма:

"Когато са оторизирани от тях и донесат дрехи за обличане на трупа, в такива моменти роднините почти не се появяват. Оторизират си фирмата и след като нашите санитари облекат трупа, съответната фирма извършва погребението“, каза Милева.

В конкретния случай е станало точно така. Представители на погребалната агенция са пристигнали с дрехи на починалото дете, предадени им от роднина. Официално трябва да се предостави пълнонощно, но понякога от моргата освобождават трупа, след като погребалният агент носи дрехи на починалия човек. Това са прави с цел да не се задържат телата, защото, особено през лятото, местата в нея не достигат. Галина Милева посочи, че пречат и на нейната работа и се опитва да се бори с тях:

На мен ми пречат на работата, защото ми стоят непрекъснато пред залата (за аутопсия – б.а.) и атакуват близките още без да знаят близките за какво става въпрос“, коментира тя.

Прокуратурата в Бургас се самосезира след публикувани в медиите материали относно вчерашния скандал. Институцията започва проверка как тялото на момчето се е озовало в траурната агенция.

Отдавна трябваше да ги проверят погребалните агенции. В България, обикновено, като се случи нещо нередно – тогава се взимат мерки. Аз съм пускала сигнали почти цяла година, особено лятото, за проверки на всичките погребални агенции - кой има лиценз, кой – няма“, добави Галина Милева.

Тя е извършила аутопсията на Костадин Джардов, причината за смъртата му е тежка черепно - мозъчна травма. 16 – годишното момче ще бъде погребано утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

23.11 2017 в 23:58

ЕС казвате? Ръст на икономиката? Всеобщо щастие? Красота? Креативност? Толерантност? Многополовост?

Аз не съм историк, но и нямам спомен да съм чувал за войни за крадене на трупове, за мъртви души, за гробове. По нашите земи земи, във всеки случай.
В други времена.

Мда. Бизнес активност ...