Вместо благодарност: ГИТ глоби доброволци от Варна, които помагат на украински бежанци

Работодателят - Асоциация "Хипофиза", не е спазил 7-дневния срок за уведомяване на инспекцията по труда

OFFNews 11 април 2023 в 19:14 4465 3

глоба

Снимка Архив

ГИТ наложи глоба от 12 000 лв. на доброволците.

Солидна глоба от 12 000 лв. трябва да платят доброволци от Варна, които помагат на украински бежанци. Санкцията е наложена от Главната инспекция по труда заради административен пропуск при назначаването им на работа. Шестимата украинци са се грижили за свои сънародници в тежко здравословно състояние, съобщи БНТ.

Украинските медици са назначени от асоциацията на Ваня Добрева "Хипофиза". Работодателят обаче не е спазил 7-дневния законов срок за уведомяване на инспекцията по труда.

"Така или иначе подаването на това уведомление дублира това, което сме подали в НАП и до което инспекторите имат достъп с две кликвания на клавиатурата", коментира Добрева.

От инспекцията по труда обаче твърдят, че информацията, която се съдържа в регистъра на НАП за трудовите договори, не е достатъчна за упражняване на ефективен контрол. И налагат глоба от 12 000 лв., въпреки че санкциите за това нарушение започват от 1500 лв. и стигат до 15 000 лв.

"Това е сума, която ние трябва да събираме с кампания, както всичко досега. Лекарствата, които купуваме с кампания в медиите, грижите осигуряваме с кампания, линейките с такива пари. Това е работа, която би следвало да върши държавата, но я вършим ние", изтъкна Ваня Добрева.

Назначените украинци са се грижили за свои сънародници в тежко здравословно състояние, настанени в почивна станция край Варна. По думите на Добрева са се правили медицински прегледи с екипите от български лекари-доброволци, осигурявани са лекарства, правят се кампании, хората се придружават при лекари. Всичко е доброволно, а сега се оказва, че държавата вместо да ги похвали, ги глобява.

"Аз не мога да коментирам събития, които произхождат от вашата държава, но много благодаря на тези хора, защото те се грижат за нас и ни помагат в тежките времена", каза д-р Валентина Проноза.

Районният съд във Варна потвърждава три от шестте наказателни постановления. Доброволците ще обжалват. От ГИТ заявиха, че нарушението е безспорно. А от началото на войната при тях са подадени близо 17 000 уведомления за работещи у нас украински граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

11.04 2023 в 20:56

типична бюрокрация

драконови мерки за тези без връзки

меки кадифени ласки за тези с връзки

а всъщност, глобите трябва да са с образователна цел, а не да пълнят бюджет

дано има някой съдия нормален да ги намали до минимума

3767

2

Име на профила

11.04 2023 в 19:26

Избиратели на израждане в инспектората...

Изобщо, инспекцията по труда е голям паразит. Вместо да се заеме с черната и сива икономика - лелките обикновено се разнасят из големи фирми след жалба от уволнен недоволен безделник, ровят по папки с болнични и всякаква друга документация, и накрая теглят една глоба от 2000-3000 лв. за която знаят, че чуждата фирма ще плати. И така си карат от две десетилетия вече...

1220

1

хr4

11.04 2023 в 19:20

Все повече заприличваме на Ватушка. Нормално-с тоя мат'рял, толкова!