ВКС върна за ново разглеждане дело за изнасилване и убийство

OFFNews 21 февруари 2022 в 10:28 2182 0

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане дело за изнасилване и убийство, тъй като долната инстанция е направила повърхностен анализ на доказателствата, става ясно от решение на тричленен състав на ВКС.

Престъплението е от 2016 г., когато жена е била изнасилена в гориста местност на троянската махала "Расташка". Мъжът е рецидивист, вързал е ръцете на жената и я насилил. За това е получил 15 г. затвор. Той е признат за виновен и за това, че умишлено я е умъртвил, като я ударил с газов пистолет в слепоочието, за което му е наложено наказание "доживотен затвор". Осъден е да заплати и обезщетение от 150 000 лв.

ВКС намира за основателна жалбата на подсъдимия Ивелин Ц. и защитника му, че са допуснати процесуални нарушения при събирането на доказателство и "празноти по оценката на един или друг източник на доказателства, като не става дума за пестеливост и лаконичност, а за липса на съображения".

Защитата е подкрепила с конкретни доводи оплакването за необоснованост на присъдата, които само са маркирани в решението, но не са обсъдени задълбочено и не са получили отговор.

"Апелативният съд се е задоволил да преразкаже приетата от първата инстанция фактическа обстановка и да декларира, че споделя доказателствения анализ на окръжния съд. Защитата обаче е оспорила точно този доказателствен анализ, като е акцентирала на налични според нея противоречия в доказателствените материали, като наред с това е изтъкнала и виждането си, че от констатациите на следствения експеримент, заключенията на съдебните експертизи и от веществените доказателства по делото не могат да се изведат направените от първата инстанция изводи относно авторството на вмененото на Ивелин Ц. посегателство срещу личността на пострадалата, квалифицирано като изнасилване, което компрометира и изводите, според които убийството на пострадалата е извършено с цел прикриване на изнасилването ú", се казва в решението на ВКС.

Върховните магистрати връщат на Апелативния съд-Велико Търново делото за ново разглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!