ВКС отмени 10-годишната присъда за присвояване на Кирчо Киров

OFFNews 08 ноември 2016 в 07:44 3616 2

ВКС отмени 10-годишната присъда за присвояване на Кирчо Киров

Върховният касационен съд (ВКС) отмени 10-годишната осъдителна присъда на бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Той е подсъдим за присвояване на близо 5 милиона лева и върна делото за ново разглеждане на Военно-апелативния съд.

Според върховните съдии, втората съдебна инстанция е допуснала процесуални нарушения при оценката на доказателствата, а това е рефлектирало върху правото на защита на Киров, съобщава БНР. Сред тези нарушения, обаче, не са възраженията за незаконен състав и липса на мотиви, както пише с жалбата на бившия разузнавач и адвоката му. За първи път Кирчо Киров получи тежката присъда миналия август. Освен десет години затвор, Софийският военен съд конфискува част от имуществото му и го осъди да заплати на „Национална разузнавателна служба“ почти 5 милиона лева. Военно апелативният съд не промени годините затвор, макар че оправда по част от обвинението му. Във ВКС дело приключи в едно заседание, като Киров за пореден път нарече процеса срещу него "политически".

Делото е сред онези, които, по предложение на Сотир Цацаров, се анализират от европейските обвинители, извършващи независим анализ на работата на българската прокуратура. То е избрано по признак - постигната тежка осъдителна присъда срещу лице от високите етажи на властта. Дали, днешният обрат ще бъде отчетен от евронаблюдаващите ще стане ясно от доклада им в края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови