Версията на Явор Златанов за "Осемте джуджета": Заплахи, арести, имена на прокурори (видео)

Ангел Марковски 04 октомври 2021 в 16:36 9023 1

Явор Златанов

Над 50 заплахи за живота, влошено здравословно състояние, довело до инвалидност, арести, изнудване и натиск. За това разказа в интервю пред “Антикорупционни фонд” Явор Златанов - съдружник с баща си Илия Златанов в асансьорните заводи "Изамет" и липсващият досега глас в историята за прокурорската мрежа "Осемте джуджета", ръководена от бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Петьо Еврото.

В първата част на интервюто на Явор Златанов и съпругата му Емилия, се споменават имената на бившия и на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Те разказват за среща през февруари 2020 година в частен клуб "Кохиба" на улица "Сан Стефано" в София, уредена през посредник, на която Златанов е трябвало да получи оферта за покупка на дяловете му. На нея присъства една жена, която отказва да си каже името, но после Златанов разбира, че тя е адвокат Десислава Коцева. Адвокат Коцева беше част и от сюжета на другите епизоди за "Осемте джуджета". Във версията на Илия Златанов тя също го изнудва да прехвърли дяловете си от фирмата "Изамет" на човек, определен от Петьо Петров-Пепи Еврото. Коцева е и човекът, който урежда срещите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка Румяна Ченалова, от които преди време изтекоха записи.

"Тази жена, с която се срещнахме, отказа да си каже името, но после разбрахме, че това е адвокат Десислава Коцева. Тази жена се държа като най-бруталната мутра, която съм срещал някога в живота си", казва Явор Златанов. По думите му тя е отправила редица заплахи към него. "Каза ми, че бебето ми ще остане без баща, че нейните началници ще ме вкарат в затвора и няма никога да изляза от там. Аз не знам на кого казваш Пепи Еврото, но господин Петров е много влиятелна личност. "И в следващите седем години, докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно това, което ви кажем, защото ако не го правите, ти ще седиш в затвора, докато не изчезнеш", спомня си репликите на Коцева, Златанов. За тях потвърждава и съпругата му Емилия, която определя срещата не като такава за получаване на оферта, а като среща, на която едни хора нареждат на други хора какво ще се случи.

На тази среща Златанов получава краен срок до 10 март 2020 година, за да прехвърли дяловете си. Това не се случва и на 16 март той отново е задържан. Като в деня на ареста му е трябвало да бъде на хемодиализа. Продължението на разказа му ще бъде излъчено в нов епизод до края на тази седмица, съобщиха от Антикорупционния фонд.

Златанов младши разказва за бруталните си сблъсъци със специализираното правосъдие в условия на тежко заболяване на бъбреците, довело до загуба на един от двата органа и сериозна инвалидност. В първата публикувана част от интервюто той разказва в детайли за изнудването да прехвърли дяловете си в семейния бизнес на фирми на съпругата на бившия магистрат Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“, за цената, на която Специализираният съд “дарява” свободата от следствения арест и какво се е случило с неговите иззети лични активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лева.

През миналата година разследването на Антикорупционния фонд разкри как в България се постига неправомерно влияние за уреждане на юридически конфликти и се правят опити за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи, както и как Специализираната прокуратура се разпорежда неправомерно с иззети ценности.

Историята на “Осемте джуджета” досега:

Групата дружества „Изамет“ – най-големият производител на асансьори в България със заводи в София и Дупница и годишен оборот от над 20 милиона лева, се ръководи съвместно от баща и син Златанови – Илия и Явор. След като между двамата възниква правен спор за активите на дружествата и управлението на бизнеса, Илия Златанов се обръща за съдействие за решаване на спора в своя полза към бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“. Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ адвокат Петров обещава да съдейства за бърза намеса на прокуратурата в негова полза. Скоро след това Явор Златанов е задържан по дело на Специализираната прокуратура като част от организирана престъпна група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови