ВАС: Отнемането на книжка и спиране от движение за неплатени глоби на границата гази принципа на правовата държава

OFFNews Последна промяна на 10 март 2021 в 09:57 3383 1

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие становище, че текстовете от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), с които се ограничават основни права на гражданите – на свободно придвижване в страната, на напускане на нейните предели и на личен живот, погазва принципа на правовата държава.

Става дума за текстове от закона, въз основа на които при преминаване на граничните пунктове органите на КАТ спират колите от движение за неплатени такси и отнемат временно свидетелствата за управление, съобщиха от ВАС.

Писменото становище на ВАС е по искане на Конституционния съд, който на 30 юли 2020 г. е допуснал за разглеждане по същество искането на омбудсмана за установяване на противоконституционност на текстове от Закона за движението по пътищата. Атакуваните текстове са чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к“.

Върховните съдии приемат, че с оспорените разпоредби законодателят е нарушил принципа на правовата държава, а с това недопустимо и в противоречие с изискванията на правната сигурност, предвидимост и стабилност е ограничил конституционно защитени права на гражданите.

"Липсва правна логика в конструкция, при която неплащане на едно публично задължение да води до отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и до временно спиране от движение на моторно превозно средство на собственик, при това да се твърди, че преследваната цел е „осигуряване на безопасността на движението по пътищата“. Действително тези принудителни административни мерки са оправдани, но само когато с тях се преследват декларираните в закона цели и когато се прилагат за предотвратяване и преустановяване на административните нарушения по ЗДвП, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, но не и като санкция за неплащане на глоба, изразяваща се във временно отнемане на свидетелство за управление и/или спиране от движение на МПС с цел да бъде принудено лицето да изпълни публичното си задължение", се казва в становището на върховните съдии.

Пленумът на съдиите от ВАС прие и становище, че е налице противоконституционност на текстове от Закона за банковата несъстоятелност във връзка с конституционно дело № 9/2020 г. То е образувано по искане на Висшия адвокатски съвет за установяване на противоконституционност на §5, ал. 1-4, §6, ал. 1-2, §7 и §8 от ПЗР на ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови