ВАС отмени наредбата за работното време и почивките на полицаите

OFFNews 28 юни 2022 в 11:44 1313 0

ВАС

Снимка Архив

Делото беше образувано пред ВАС по жалба на Синдикална федерация на служителите в МВР

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени наредбата за работното време и почивките на служителите на МВР, тъй като нормативният акт не съдържа задължителните преди приемането му мотиви и това противоречи на разпоредбите на Закона за нормативните актове, съобщиха от ВАС. 

Наредба е в сила от 1 януари 2021 г. 

Върховните магистрати приемат, че мотивите, съответно доклада към проекта на нормативния акт, които се внасят за обсъждане и приемане от компетентния орган, следва да съдържат определени данни.

Това са: Причините, които налагат приемането; Целите, които се поставят; Финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; Очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива, и Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

В случая е установено, че докладът не е мотивиран по законовите критерии. Не са посочени данните за финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, както и очакваните резултати от прилагането, включително финансовите. Не е направен анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Мотивите за изработването на нормативния акт осигуряват реализиране на предоставената от закона възможност на заинтересованите лица за изразяване на мнения и становища и те задължително следва да бъдат налице при обсъждането им и при запознаването на заинтересованите страни с проекта.

Върховните съдии от петчленния състав не споделят извода на първоинстанционния съд, че мотивировка относно финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, може да бъде изведена от мотивите на друг нормативен акт, а именно измененията на чл. 187 и сл. от ЗМВР от 2020 година.

С измененията се въвежда отпадането на ненормирания работен ден, регламентира се полагането на извънреден труд и неговото заплащане, отпада компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни. 

Делото беше образувано пред ВАС по жалба на физическо лице и на Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови