Ексклузивно 'Знам как да бия, няма да ти личи': Говорят още 2 жертви на насилника, пребил украинка

ВАС отказа да спре обявяването на плажната ивица на Росенец за защитена територия

Според върховните магистрати липсват доказателства за евентуалните вреди за "Стрейтлайн"

OFFNews Последна промяна на 11 март 2021 в 16:38 6510 0

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Бургаския административен съд от 8 януари 2021 г. по казуса "Росенец". С него бе отказано спиране на предварително изпълнение на заповед от 5 ноември 2020 г. на началника на Служба „Геодезия, картография и кадастър“ в Бургас за изменение на кадастралната карта и регистри, както и вписване на ивицата на Росенец като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като защитена, съобщиха от съда.

Решението на ВАС е окончателно.

Административно дело беше образувано във ВАС по частна жалба на „Стрейтлайн“ АД с аргумента, че се създават неудобства за дружеството при стопанисване на сградите. Освен това бе оспорвано и това, че този бряг е крайбрежна плажна ивица.

"Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват "значителни или трудно поправими вреди" и не попадат в приложното поле на горецитираната разпоредба", се мотивират върховните магистрати.

Според тях липсват доводи и доказателства за размера на евентуалните вреди. "Следва да се има предвид и характерът на оспорената заповед, с която не се засягат пряко права и законни интереси на оспорващото дружество, тъй като изменението на кадастралната карта и кадастралния регистър е с констативно, а не с конститутивно действие. Поради тези обстоятелства се налага изводът за неоснователност на частната жалба", пишат от ВАС.

Това не е единственият съдебен спор около имота. През април 2020 г. общинският съвет направи пътя до плажа в лесопарк "Росенец" частен, но през юли отмени решението си, като по този начин той стана собственост на общината. Фирмата, собственик на летния сарай на Доган - "Хермес солар" ООД, обжалва решението от юли заедно със "Стрейтлайн" ЕАД, която притежава съседен имот.

Бургаският съд отхвърли жалбата на общинарите, но ВАС върна делото в административния съд в града.

Скандалът около летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган се разгоря през юли м.г., когато съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стигна по вода до резиденцията и бе изблъскан безцеремонно от гардовете на НСО. Имаше и граждански протест.

Христо Иванов предупреди, че със законови промени, направени в последния момент и без мотиви, управляващите се опитват да спасят незаконните постройки към сарая. Става дума за промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които група депутати от ГЕРБ предложиха без мотиви между първо и второ четене. С тях чрез преходните и заключителни разпоредби се променя Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Това прави възможно узаконяването на незаконни постройки, ако те са за сезонно ползване, построени са до влизането в сила на закона, разположени са в селищно образувание или граничат с рибарски пристанища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови