ВАС отхвърли претенциите на Явор Бахаров и Кристиан Николов към наредбата за алкохол и наркотици

OFFNews 07 април 2022 в 11:27 1595 1

Върховният административен съд отхвърли жалбите на Явор Бахаров, Кристиан Николов и С. Илиев срещу текстове от наредбата за установяване на алкохол в кръвта и наркотици, съобщиха от ВАС.

Актьорът Явор Бахаров получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние и под въздействието на дрога, а Кристиян Николов, който причини катастрофата и смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков, бе осъден на 9 г. затвор и лишаване от право да управлява МПС за 10 г.

Двамата твърдят, че има дискриминация - за алкохола е предвидена допустима концентрация, а за наркотиците – не, както и че за дрогата не се отчита видът на въздействие върху организма на различните видове наркотични вещества.

Върховните магистрати приемат, че жалбите им са неоснователни. Неоснователно е и възражението, че не са отразени финансовите резултати от прилагането на наредбата и няма анализ на съответствието с правото на ЕС.

"Оспорените текстове на наредбата съответстват на правилата на нормативен акт от по-висока степен, в частност на Наказателния кодекс, във връзка с наличието на долна граница за съставомерност на деянието при употребата на алкохол, респективно - липсата на такава при употребата на наркотични вещества", се казва в решението на тричленката на ВАС. 

За неоснователно се приема и възражението за несъответствие на разпоредби на наредбата с текстове от Закона за националната акредитация на органи за оценяване на съответствието. ВАС отхвърля и възражението за незаконосъобразност на чл. 27, ал. 3 от наредбата за дадената възможност в 7-дневен срок от връчване на наказателно постановление или повдигане на обвинение по чл. 343б от Наказателния кодекс заинтересованото лице да поиска повторно извършване на химически анализ.

"Напротив, разпоредбата не само не ограничава правото на защита, а дава допълнителна възможност за защита с извършването на повторния анализ", се казва в решението, което може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

07.04 2022 в 11:45

ВАС са прави, защото:

1.Има хора с повишено съдържание на алкохол в кръвта по рождение.
2. На една бира, можеш да разсъждаваш и имаш рефлекси ( без тези от т.1)
3.Алкохолът е разрешен за продажба и употреба за лица над 18г.
4.Всичко това (т.1, 2 и 3) не се отнася за наркотичните вещества...