ВАС остави в сила конкурса за 52-ма нотариуси

OFFNews 04 октомври 2023 в 11:02 1498 0

съд

Снимка Архив

ВАС

Върховният административен съд остави в сила определението на Административния съд - София област, свързано със заповедта на правосъдния министър за откриване на конкурс за 52 места за нотариуси в страната, съобщиха от ВАС.

Административното дело е образувано по осем частни жалби на нотариуси от София, Шумен, Силистра, Бяла, Велинград, Царево и Радомир.

Върховните съдии приемат, че определението на първоинстанционния съд е законосъобразно и правилно. Жалбите са неоснователни, тъй като е оспорен общ нормативен акт, който има еднократно действие и засяга права и интереси на неопределен, но определяем кръг адресати.

"Заповедта за откриване на конкурс за заемане на вакантно място в района на съда, в който конкретният нотариус вече упражнява своята дейност, мотивира икономически интерес, свързан с увеличаване на броя на нотариусите за съответния район и това не съставлява защитения от закона интерес, водещ до правосубектност в производство по обжалване на процесния общ административен акт", се мотивират върховните магистрати.

Според тях първоинстанционният съд правилно е отчел и съобразил приложимите законови норми, изложени са обосновани и верни мотиви и съдебният акт следва да бъде потвърден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!