ВАС гледа в понеделник делата по жалбите срещу 100% броене на разписките от машинния вот

OFFNews 13 ноември 2021 в 17:38 2735 2

Върховният административен съд насрочи за понеделник разглеждането на делата по жалбите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" заради решението на ЦИК от късно снощи да бъдат броени 100% от разписките от машинния вот.

Те ще се гледат на открити заседания в 15:00 часа, а ВАС ще се произнесе в законовия 3-дневен срок, съобщиха от ВАС.     

От съда обясняват, че ЦИК е внесла в деловодството на ВАС двете жалби в 15:41 часа и още една от кандидата за депутат на ИБГНИ за 7 МИР – Габрово Теодор Георгиев.

"След проверка беше установено, че в преписките липсва препис от протокола от заседанието на ЦИК, проведено късно снощи. Липсващият документ беше входиран в деловодството на съда в 16.35 часа. Веднага след отстраняване на непълнотата ВАС образува и насрочи делата", обясняват от ВАС.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че решението на ЦИК противоречи на закона такъв, какъвто е приет, и на самата логика на машинния вот.

"Тези разписки са направени за гласуващия, за да види, че машината правилно е отразила неговия или нейния глас. Те се събират в секцията, защото това пречи на използването им, ако човек ги взема, за отчитане на гласовете и на плащане на купен вот. Тези разписки връщат човешкия фактор. Идеята на машините е да извадят, да сведат до минимум човешкия фактор", заяви Иванов.

Според Мая Манолова от ИБГНИ разписките от машините приличат до голяма степен на касови бележки, не са защитени по никакъв начин и лесно биха могли да се фалшифицират. Освен това според нея няма да е възможно да се проконтролира кой какво брои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

13.11 2021 в 20:10

случаенос

14469

1

случайно прочетох

13.11 2021 в 19:13

И защо не се произнесоха днес, а чак след изборите?
 
X

Да помогнем на украинските деца!