ВАС: Десислава Иванчева е нарушила закона като е назначила пиара си за кмет на Младост

OFFNews 27 август 2020 в 16:19 7957 2

Обвинената за подкуп Десислава Иванчева е нарушила закона като е назначила пиара си за временен кмет на район „Младост“, става ясно от решение на Върховния административен съд. С решението си ВАС окончателно потвърждава постановеното от Столичния общински съвет, който определи арх. Румен Русев за и.д. кмет на столичния квартал.

На 17 април 2018 г. тогавашният кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха зрелищно арестувани по обвинение за рекет. На 26 април СОС определи зам.-кмета Владимир Клисуров за изпълняващ функциите кмет, но той подаде молба за напускане.

Иванчева издаде заповед от ареста на 14 май, с която от следващия ден за и.д. кмет на района определи пиара си Петър Кърджилов. Тя издаде и друга заповед – за освобождаването на арх. Румен Русев като зам.-кмет.

На 31 май 2018 г. СОС определи Русев за и.д. кмет, а на 7 юни Иванчева беше временно отстранена от поста.

„Незаконосъобразно от Иванчева за неин заместник е бил назначен Петър Кърджилов. Видно от трудов договор 26 февруари 2018 г. Кърджилов до този момент е бил на длъжност младши експерт „Други дейности по културата“. Освен това всички тези актове са издадени в период, в който, съгласно решение от 26 април 2018 г. на Общинския съвет и.д. кмет на район „Младост“ е Клисуров“, посочва ВАС.

Според административните съдии Иванчева не е издала валидна заповед, с която да определи кой от зам.-кметовете ще я замества. "Издадената от нея заповед от 14 май 2018 г. е недействителна, тъй като противоречи на решението от 26 април 2018 г. на СОС. Освен това няма данни Петър Кърджилов да е изпълнявал длъжността заместник-кмет, тъй като липсва трудов договор, длъжностна характеристика, документ за встъпване в длъжност и др.“, пишат от ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

2

Аз бих постъпил по същия начин.
Бих назначил човек за ВРИД на когото имам доверие и професионална квалификация !