ВАС дава на КС разпоредба за отчуждаването на имоти в София

OFFNews 16 декември 2021 в 15:43 1104 0

Върховният административен съд внася искане в Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредба, свързана със сроковете за отчуждаване на имоти в София, съобщиха от ВАС. 

Става дума за имоти за изграждане на обекти - публична общинска или публична държавна собственост на територията на Столичната община. Това е параграф 23 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столична община, приет през 2018 г. 

Върховните магистрати приемат, че е налице несъответствие между коментираната разпоредба и разпоредбите на чл. 4, ал. 1 и чл. 17, ал. 1 и ал. 3 от Конституцията, които прокламират принципите на правовата държава и неприкосновеността на частната собственост. 

Параграф 23 препраща към отменения чл. 17 от Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), като сроковете за започване на отчуждителни процедури за изграждане на такива обекти са различни в зависимост от периода на влизане в сила на подробните устройствени планове: до и след влизане в сила на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Сроковете по отношение на подробните устройствени планове са между 5 и 15 г., в зависимост от вида на обектите, и започват да текат от 28 януари 2007 г.  

По отношение подробните устройствени планове, влезли в сила след тази дата, се прилагат правилата на Закона за устройство на територията, който предвижда значително по-кратки срокове – съответно 5 и 10 години за различните видове обекти публична общинска или държавна собственост. 

Върховните магистрати приемат, че нормата създава неравнопоставеност за собствениците на имоти, предназначени за отчуждаване с устройствени планове, приети преди и след влизането в сила на ЗУЗСО. Времето за започване на отчуждителни процедури за имоти в Столична община е определен по различен начин за заварените устройствени планове, и за имотите, предвидени за отчуждаване с устройствени планове, влезли в сила след влизането в сила на ЗУЗСО. 

Освен това, с въвеждането на § 23 през 2018 г., в разрез с действащото правило на Закона за устройство на територията началният момент за започване на отчуждителни процедури да е влизането в сила на подробен устройствен план, се въвежда нов начален момент за започване на отчуждителните процедури, а именно - влизането в сила на ЗУЗСО. По този начин не се зачита вече изтеклия период от време от одобряването на заварените подробни устройствени планове до влизането на този закон в сила. Това създава различен от посочения в Закона за устройство на територията режим за собствениците на засегнатите от предстоящо отчуждаване имоти на територията на Столична община.

Върховните магистрати приемат, че на територията на цялата страна следа да бъдат прилагани едни и същи критерии, уредени в общия Закон за устройство на територията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков