Варненският съд потвърди присъдите на двамата машинисти за катастрофата в Хитрино

OFFNews 12 май 2021 в 14:03 1414 0

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино през 2016 г. На първа инстанция машинистът Димитър М. получи 15 г. затвор и бе лишен от правото да упражнява професията си за 17 г. Помощникът му Радослав П. е осъден на 10 г. зад решетките и 12 г. без право да работи професията си.

Решението не е окончателно и подлежи на протест пред Върховния касационен съд.

Двамата са виновни, че не са спазили правилата за движение при управлението на товарния влак, натоварен с 26 цистерни с пропилен и пропан бутан. Машинистът е навлязла в гарата със 78 км/ч при разрешени 40 км, като не се е подчинил на сигнала от семафора. При дерайлирането на влаковата композиция последва взрив, при който загинаха 7 души, а други 10 бяха ранени.

Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино макар и недобре поддържани, са били технически изправни. Варненският апелативен съд също смята, че пътят не е в пряка причина за взрива.

Вещите лица са категорични, че причината за произшествието е високата скорост при навлизане и неспазването на светлинната сигнализация.

Апелативният съд обаче не приема за смекчаващи обстоятелства лошото състояние на пътя, това, че цистерната не е отговаряла на изискванията и незнанието от подсъдимите за промененото разписание. Двамата не са изпълнили водещото си задължение - да се съобразят със светлинната сигнализация.

Според съда наказанията на Димитър М. и Радослав П. съответстват на тежестта на допуснатите тежки нарушения на правилата за движение. Не е установена финансова зависимост и предубеденост.

Наследници на починали и тежко пострадали заведоха искове за над 10 млн. лева, но делата бяха спрени, докато приключи наказателното производство. Исковете са срещу превозвача „Булмаркет“, чиято собственост беше композицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews