ВАП възложи проверка на плувните басейни в страната

OFFNews 08 юли 2021 в 10:40 1559 0

Върховна административна прокуратура възлага на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да провери състоянието на всички плувни басейни в страната, съобщиха от ВАП.

Във ВАП е образувана преписка на 2 юли 2021 г. след медийни публикации за инцидент с дете, което пострада в училищен басейн в София. Проверката е по реда на чл. 145 ал.1 т. 3 от Закона за съдебната власт за спазване на нормативните актове, регламентиращи правилната и безопасна експлоатация на басейните.

Държавната агенция трябва да установи има ли случаи на допуснати нарушения по правилната и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни в съответствие с изискванията и мерките, предвидени в ръководствата за експлоатация и ремонт на съответния басейн съгласно изискванията на Закона за туризма, както и наличието на окомплектовка с ръководства за експлоатация и ремонт на по-старите плувни басейни, въведени в експлоатация преди новите изисквания на закона от 2020 г.

ВАП очаква обобщен доклад, който да съдържа направените констатации, допуснати нарушения на съответни нормативни и други актове, предприети конкретни мерки и действия за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, издадените актове за установяване на административни нарушения, наложени санкции, както и ако има принудителни административни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!