ВАП иска проверка за нарушение на министър Йорданова, наказанието е глоба до 1500 лв.

OFFNews 23 март 2022 в 08:58 1917 1

Снимка БТА архив

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главния инспекторат на Министерски съвет за проверка, свързана с евентуално извършено нарушение от длъжностно лице от Министерство на правосъдието, във връзка с изготвен протест, съобщиха от държавното обвинение. 

От ВАП е изготвен протест против заповед на министър Надежда Йорданова, издадена по Закона за нотариусите и нотариалната дейност. 

Жалбата или протестът се подава чрез органа, издал оспорвания акт, който е длъжен в тридневен срок от изтичането на сроковете за оспорване от останалите лица да изпрати жалбата или протеста заедно със заверено копие от цялата преписка по издаването на акта на съда, като уведомява подателя за това, обясняват от ВАП и допълват, че са спазили тези правила. 

В прокуратурата са получени данни, от които е видно, че въпросните материали са изпратени от Министерство на правосъдието до съда след повече от три дни от постъпване на протеста в министерството.

В чл.303 т.2 от АПК е регламентиран състав на административно нарушение и се ангажира административнонаказателната отговорност на длъжностно лице, което без уважителни причини не препрати своевременно жалба или протест срещу административен акт на по-горестоящия административен орган или на съда.

Предвидената глоба е от 150 до 1500 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови