Ваклин се оплака на Цацаров и Гешев от Биволъ, медии уронвали доброто му име след ареста на Иванчева

Главният прокурор и наследникът му обещаха да защитят всеки свидетел от натиск и медийни кампании

OFFNews Последна промяна на 26 август 2019 в 15:06 8782 5

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова, се срещнаха днес с Александър Ваклин по негова молба, съобщиха от държавното обвинение. 

Срещата е поискана от г-н Ваклин по повод упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу кмета на столичния район „Младост“. 

Александър Ваклин потвърди позицията си, изложена в отвореното му писмо до медиите от 9 август т. г., а именно – че негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно. Той посочи отново, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини. Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор. 

Александър Ваклин посочи като пример за това статия, публикувана на 07.08.2019 г. в сайта „Бивол“ с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото му на отговор, изпратено още на следващия ден. Съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации „свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“.

Главният прокурор и неговите заместници заявиха своето разбиране към изложените от г-н Ваклин проблеми и посочиха, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права. Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

4

Новак

26.08 2019 в 20:04

Щеше да бъде смешно ако не беше страшно. Най-репресивната машина в държавата обещава продкрепа на бизнесмен срещу медии.
И това става в държава-член на съюз, за който върховенството на закона и разделението на властите са висши принципи. Егати съюза щом такива са му членовете.

17413

3

мнение от IP

26.08 2019 в 18:17

Всъщност правото на отговор го има именно в тази статия. И това просто показва как засегнатият Ваклин не казва точно истината. Иначе не знам как му се уронва доброто име, като всички навързани фирми са наистина такива. Може да не познава лично жената на Гешев, но затова са приятелите - да познават когото трябва. Дали има връзка всичко това със начина, по който се води делото срещу Иванчева, е най-добре г-н Ваклин да остави на преценката за това на всеки, запознал се с фактите. То е даже гротестно - г-н Ваклин се срещнал с главния и заместник-главния прокурор......

4000

2

pepsimc

26.08 2019 в 17:35

Това ли ви е цялата статия?! А няма ли да напишете ИСТИНАТА, че Бивол публикуваха правото на отговор на това лайно Ваклин?!! Издишате, офнюз!

3811

1

Toni2019

26.08 2019 в 15:49

Уронване на добро име чрез показване на факти.

И зависимият прокурор вместо да разследва ще го пазел.

Робска картинка.