В прокуратурата постъпили 15 сигнала за фалшиви ваксинационни сертификати

МВР работи по 14 преписки. Образувано е едно досъдебно производство, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева

OFFNews 02 октомври 2021 в 11:55 3619 0

В прокуратурата са постъпили 15 сигнала, съдържащи данни за фалшиви сертификати за ваксинирани срещу COVID-19 към 1 октомври. Образувани са 14 преписки, по които се извършват проверки от МВР. Образувано е и едно досъдебно производство. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна в търсенето на наказателна отговорност от извършителите.

Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред "24 часа".

Преди няколко дни OFFNews потърси г-жа Милева по същата тема, но тогава получихме отговор, че трябва да се провери във всички прокуратури в страната. Препоръчано ни бе да поискаме официална информация от държавното обвинение чрез въпроси. До момента прокуратурата не е отговорила на нашето запитване.

Сега Милева обяснява, че част от сигналите са подадени от граждани до Министерството на здравеопазването и до регионални здравни инспекции в страната, а оттам са препратени до компетентните прокуратури. Получен е и сигнал от електронна медия.

По думите на говорителя сигналите за наличието на съмнения за поставени фиктивни ваксини са от седем области, като най-много са в столицата. По-голямата част са постъпили през изминалия месец септември. От съществено значение в разкриването и недопускането на този вид престъпление, засягащ пряко живота и здравето на хората, е прилагането на комплексни действия от страна на ангажираните институциите, обясни тя.

"Разчитаме, че здравни власти ще засилят контрола и там, където установят данни за евентуално извършени престъпления, ще продължават да сигнализират компетентните органи, с които с общи усилия и взаимодействие да противодействаме на този нов вид престъпна дейност, появила се в контекста на епидемията от COVID-19. Използвам случая да призовем българските граждани да не търсят начин за заобикаляне на установения ред, защото по този начин поставят под риск живота и здравето, както на себе си, така и на своите близки", заявява Сийка Милева.

В края на септември здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че е подал сигнал до прокуратурата за няколко десетки фалшиви сертификати. И допълни, че тези случаи изискват специално разследване, защото има две заинтересовани страни - този, който е поставил ваксината, и този, на когото е била поставена.

Вчера евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов предупреди, че България рискува да спрат да се признават сертификатите й за ваксинация, ако не вземе спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!