Узбекистан ни връща двойния убиец от Соло на 1 март, ще лежи доживот

OFFNews 16 февруари 2024 в 17:13 2793 1

Илиян Тодоров

Снимка БГНЕС/архив

Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран от Узбекистан на 1 март.

Той ще бъда доведен от служители на Съдебната охрана и ще кацне в София с полет от Мюнхен, съобщи и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов. Той обясни, че властите в Узбекистан, където е задържан Тодоров, са потвърдили екстрадицията, поискана от България. 

Тодоров беше задържан на 1 март 2023 г. на летището в Ташкент преди полет за Истанбул. От прокуратурата тогава съобщиха, че Тодоров е бил спрян за проверка, след което е установено, че паспортът му е подправен и той е арестуван. След това е било установено, че става дума за издирван с Европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол.

Двойният убиец от „Соло“ беше осъден на пет години затвор в Узбекистан за фалшивия паспорт. Президентът на държавата Шавкат Мирзийоев обаче го амнистира, за да може да бъде екстрадиран в България. Тодоров беше освободен от затвора, но после веднага задържан – вече по искане на нашата страна.

През декември 2013 г. Илиян Тодоров беше окончателно осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“, на метри от Съдебната палата в София. То беше извършено на 18 април 2009 г., когато Кирил Въжаров и Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров беше ранен. До трагедията се стигна след конфликт между две компании. За двойното убийство и опита за убийство беше обвинен именно Тодоров, който след два дни се предаде в полицията.

През 2011 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Румяна Ченалова, която няколко години по-късно беше уволнена от съдебната система, оправда Тодоров и го освободи от ареста. В хода на делото стана ясно, че непосредствено след убийството Тодоров се качил на такси и казал на шофьора: „Май наръгах един“, но според съда не било изяснено кого е наръгал, а намереният у него нож бил изследван само за кръв и ДНК, но не и дали може с него да е било извършено убийството. Така съдът прие, че има само косвени доказателства срещу Тодоров. Присъдата беше подписана с особено мнение от младшия съдия Мария Дончева, която беше категорична, че веригата от косвени доказателства не е прекъсната и те водят до единствения възможен извод, че именно Тодоров е наръгал момчетата.

След това Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и го осъди на доживотен затвор, а в края на 2013 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди осъдителната присъда. Едва тогава обаче стана ясно, че Тодоров се е укрил, вероятно още когато е бил освободен от ареста след първото му оправдаване, припомня Лекс бг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки