Условна присъда за мъж, причинил смъртта на майка си поради немарливост

OFFNews 01 юли 2021 в 16:52 2029 0

Мъж получи условна присъда от 1 г. и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок за причиняване на смъртта на майка си заради немарливо отношение към монтажа и изработката на бутилка за пропан бутан на колата си.

Обвинението твърди, че резервоарът бил изработен от подсъдимия със заварени дефектни съединения, несъвместими за налягане на метановия въглеводород от 220 bar. Липсвали изпитания и сертификат за монтаж. Целта на подмяната на бутилката от метан на пропан бутан била подобряване работа на двигателя и икономичност.

Пострадалата жена се возила в колата, управляван инцидентно от роднина на подсъдимия, която решила да зареди на бензиностанция, но бутилката избухнала. Възрастната жена била транспортирана до МБАЛ Добрич, където по-късно починала.

Според прокуратурата с действията си подсъдимият е нарушил регламентирани в наредба изисквания за условията и реда за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства. Съдът обаче го оправда за част от тях.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие и първоначално определеното наказание на подсъдимия беше намалено с една трета, след като се е призна за виновен, съобщават от Добричния съд. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния съд – Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews