Условна присъда за бившия шеф на Здравната каса в Ловеч

OFFNews 01 януари 1970 в 02:00 500 0

задържан

Снимка Архив

Три години затвор с пет години изпитателен срок е присъдата на Антонио Маринов

Окръжният съд в Ловеч призна за виновен и осъди на три години условно бившия директор на Районната здравноосигурителна каса д-р Антонио Маринов, който беше подсъдим за ощетяване на бюджета на касата с близо два милиона лева.

Маринов беше обвиняем за това, че е сключил в нарушение на законови изисквания два договора, с които за 2017 и 2018 г. е ощетил бюджета на Националната здравноосигурителна каса с общо 1 950 058,88 лв.

Бившият директор на РЗОК-Ловеч беше задържан през 2018 г. при акция на ДАНС и полицията. Четири дни по-късно беше пуснат под домашен арест

Съдът го призна за виновен в за това, че в качеството си на директор на РЗОК – Ловеч, в условията на продължаващо престъпление, е сключил неправомерно два договора с частната болница „Кардиолайф“ за близо 2 милиона лева, както и увреждане на нормалното функциониране на НЗОК и в частност на РЗОК-Ловеч и държавния бюджет.

Присъдата на Маринов за това е три години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок. Освен това Маринов няма право да заема ръководна длъжност в сферата на здравеопазването за пет години. 

Съдът го оправда по повдигнатите му обвинения, че е сключил двата договора без съответствие с изискванията от Националния рамков договор за 2017 г. и че не е изпълнил служебните си задължения и е подписал двата договора без иницииране с докладна записка или протокол до директора на РЗОК – Ловеч за необходимостта от тези договори.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок от днес пред Апелативен срок – Велико Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!