Удължиха разследването срещу Местан за катастрофата

Вилдан Байрямова 13 юни 2019 в 14:11 1732 0

Лютви Местан

Снимка Вилдан Байрямова

С два месеца е удължено разследването за катастрофата от 14 април, когато автомобилът на политика Лютви Местан се сблъска с друг и на място загина 6-месечно бебе.

Причината за удължаването на срока на разследването е, че вещите лица не са приключили с изготвянето на съдебната автотехническа експертиза, която трябва да установи кой е виновният за инцидента, завършил фатално със смърт на дете.

Те са поискали още 2 месеца, а в НПК няма ограничения за това колко пъти може да бъде удължаван срокът за подобна експертиза. Това заяви говорителката на Окръжната прокуратура в Кърджали Димитрина Делчева. Според нея е невъзможно да се прогнозира кога делото ще влезе в съда.

След катастрофата Местан беше задържан за 24 часа и пуснат под гаранция от 10 000 лева, която той обжалва. Обвинението, което прокуратурата повдигна срещу него, бе за причиняване на смърт по непредпазливост. А след 10 дни мълчание той даде обширна пресконференция в Кърджали, на която подчерта, че е „невинен, прокуратурата лъже и клевети, разследването е преднамерено“ и очаква „поне извинения“.

Местан и екипът му начело с режисьора Евгений Михайлов са провели собствено разследване на фактите около фаталната катастрофа от 14 април, при която загина 6-месечната Еджрин, а родителите й се лекуваха в болница. По време на цялото едночасово изложение на политика вървеше мултимедия, включваща и видеоклипове на другия участник в инцидента, показващи склонността му към високи скорости и нарушения на пътя, които сам е заснел и публикувал във Фейсбук.

Освен, че разследването срещу него било преднамерено, според него и медиите били такива, защото мигом застанали срещу него и произнесли присъдата му на убиец, каза той тогава пред журналистите. А след това започна кампанията за евровота, която за оглавяваната от него партия ДОСТ приключи с катастрофален резултат. Днес Лютви Местан не вдигаше телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови