Удължиха ареста на Желяз от Добрич, още няма дата за делото му

OFFNews 10 април 2018 в 13:47 9116 3

Боян Лимберов

Арестът на задържания по искане на прокуратурата в Маями българин Желяз Андреев беше удължен с 24 часа. Той е обвинен в търговия със Сирия, в нарушение на ембаргото на Съединените щати през 2013 и 2014 година. По това време Андреев е работил в българския офис на американска компания.

Желяз Андреев е бил повикан от полицията в Добрич за справка относно пътнотранспортно произшествие. По думите на приятелката му Милена Здравкова, там Желяз разбира, че го задържат с искане за екстрадиция в САЩ, защото е търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години. При воденото разследване в Америка има повдигнати обвинения срещу 11 души, от които петима са българи. Всички те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност.

Майката на обвинения, Мариела Денчева, заяви, че не трябва да се допуска синът ѝ да бъде екстрадиран: "Най-важното е адекватна адвокатска намеса и подкрепа от обществото".

Все още не е насрочена датата за делото срещу Желяз Андреев, заяви адвокатът му Боян Лимберов пред БНР, който едва днес беше допуснат да се срещне с клиента си: 

"Обвинението срещу Желяз Андреев, поне по това, което е записано в постановлението за задържане от ВКП, е за това, че той е контрабандист и че е заговарял срещу САЩ".

Адв. Лимберов съобщи по-рано, че е подал жалба в Административния съд в Добрич за това, че не е допуснат през почивните дни до клиента си. Той обясни:

„Всеки има право на среща с адвокат от първия момент на задържането си. Това е нарушение не само на законите, а и на Конституцията, където е уредено неприкосновеността на срещата между задържаното лице и неговия защитник. Считам, че такова нарушение е толкова интензивно, че в един момент е непоправимо. Аз два дни не бях допускан до клиента си“.

Адвокатът каза още, че клиентът му е в добро състояние: „Силно момче е, но той в момента живее с мисълта, че 20 години ще лежи в затвор в САЩ. … Той не знае в какво точно е обвинен, тъй като документите от САЩ не са в нас. Желяз е работил на компютър. Никога не е излизал от България, още по-малко е превеждал стоки през граница или нещо подобно. Неговата длъжност е най-близка до служител в кол център. Той е свързвал работодателя си с оферти за неговите клиенти. На него му е казвано – изпрати тази оферта за един кой си клиент на тази цена. Той по телефона или имейл е правил каквото му се нареди. Това е! Не мисля, че е правил нещо нередно, не мисля, че си е давал сметка, че е правил нещо нередно, просто защото то не е. По нашите закони – това, което той е правил, не е престъпно. Той има сключен трудов договор, като фирмата е българска“.

72-часовата мярка изтича утре в 10 ч. Делото трябва да е преди това, добави адв. Лимберов и обясни:

„Той е задържан за 24 + 72 часа. Това е умишлено, защото точно се връзват датите с празниците. Това е недопустимо. Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и договорът между България и САЩ по въпросите на екстрадицията постановяват, че задържане се допуска единствено и само когато случаят е неотложен и спешен. Аз не виждам как случаят на Желяз е неотложен и спешен, още по-малко считам, че той е опасен и има опасност да се укрие".

Протест срещу екстрадирането на Желяз Андреев в САЩ ще се проведе утре от 18 часа пред Съдебната палата в София. Според организаторите, Андреев е изпълнявал работните си задължения и обвиненията срещу него са абсурдни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

3

кумчо вълчо

11.04 2018 в 14:28

Желяз Андреев е бил повикан от полицията в Добрич за справка относно пътнотранспортно произшествие


WTF???? Ама като го знам какви са дебили в добричката милиция, а сега и с деболобузия/гъзия дюмбел дето го туриха за шеф, па уж беше наказан за измама и и прикриване на негови подчинени у софето.

Бе закривайте я тази държава ве, да ви е... м..та! Тоя малдеж после трябва да ги съди всички до дупка д'еаа и ненромалниците кухи.

12416

2

IBL IBL

10.04 2018 в 16:34

Хубаво е не само хората, които работят в съответните институции от властта, но и всички ние добре да осмислим факта на такова задържане и шокиращите последици, които може да има за работата на всички за в бъдеще. Дори и да е виновен в нещо горния младеж, ако нашата държава не спази древното правило да не се екстрадират собствени граждани, а да се съдят от националния съд, реално ще декларират отказ от национален суверенитет. Ако има доказателства, американската страна да ги представи на компетентния български съд. Българският закон също съдържа разпоредби против тероризма.

12182

1

sawall

10.04 2018 в 14:19

Българските власти все още не знаят кой е виновен за атентата в Бургас, заковарели убийци излизат от затвора посред бял ден и пред погледите на надзирателите, но когато намерят някой "терорист", за който е ясно, че няма нито да се укрие нито да ги набие, стават много смели и корави. А американските идеи за юрисдикция на законите им са просто муцка.