Ученик е привлечен като обвиняем за превозване на нелегални мигранти

OFFNews 01 март 2023 в 15:41 1604 0

бус

Снимка ПРБ

Ивекото, с което афганистанците трябвало да стигнат до сръбската граница.

Районна прокуратура–Стара Загора привлече като обвиняем 18-годишен младеж за превозването на 57 нелегални мигранти от Афганистан, съобщиха от държавното обвинение. 

Момчето е ученик и имал нужда от пари. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигрантите от Карнобат до границата на България със Сърбия срещу 10 000 лв. Младежът се съгласил и за целта му бил даден бус, собственост на друг човек.

Афганистанците се уговорили с каналджии в Турция да ги преведат през България срещу 3000 евро/3500 долара на човек. Част от мигрантите платили за трафика в Турция. С водачи стигнали до оградата на границата и през нощта я прескочили със сгъваеми стълби и придружавани от каналджии. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27 февруари 2023 г. достигнали до с. Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

Ден по-късно ученикът ги качил в товарната част на буса и тръгнали съм Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала "Тракия" автомобилът бил спрян за проверка, а младежът бил задържан за 72 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови