Убийството в шахтата: Заподозреният дължал 2000 лв. на жертвата си

Обвиненият за престъплението и жертвата имали бизнес план за търговия с криптовалута

OFFNews 14 август 2023 в 15:13 4401 1

убийство

Снимка БГНЕС

Прокуратурата и МВР дадоха подробности за разследването на убийството в шахтата.

Най-вероятната причина за жестокото убийство на столичната улица "Раковски" е пари. Обвиненият за убийството с фамилия Вълчинов е дължал на жертвата 2000 лв. Двамата са имали бизнес план за търговия с криптовалута и Вълчинов е трябвало да се издължи преди да се започне неговото изпълнение. Били приятели.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на прокуратурата и МВР по случая.

Вълчинов, който е задържан за до 72 часа, е определен като зъл, нарцистичен и отмъстителен човек от експертите от Института по психология на МВР. Обвинен е за убийство по особено жесток начин. Ако се докаже, че той е действителният убиец, го заплашва доживотен затвор. Той самият не се признава за виновен.

Вълчинов е с чисто съдебно минало, въпреки няколкото си провинения. През 2013 г. той е бил задържан за нанасяне на телесна повреда, а години по-рано за унищожаването на имущество. Но е бил реабилитиран и "всички негативни последици от осъждането са били заличени", обясниха от обвинението.

Другият задържан за убийството е помогнал за заличаване на следите, но не е знаел за намеренията на Вълчинов и не е имал предварителна уговорка с него, поради което е привлечен като укривател, а не като помагач. Прокурорът от СГП е отделил материали и ги е изпратил на СРП. Според Наказателния кодекс е заплашен от до 5 г. затвор. Ако в хода на разследването бъдат събрани доказателства, че е участвал в престъплението, ще му бъде потърсена наказателна отговорност. Засега е задържан за до 72 часа. 

Разплитането на случая започва именно след показанията на въпросния помагач. 

Хронологията на събитията, представени от шефа на СДВР Любомир Николов, е следната. На 10 август в Четвърто РУ се явил човек, който се представил за братовчед на жертвата и се безпокои, че не може да намери роднината си дори на джиесема.

"Имахме данни, че телефоните на убития са преустановили работата си на 8 август. Единият от телефоните е намерен в близост до столична автокъща. Това ни усъмни, че лицето се укрива", обясни Николов.

По-късно са използвани данни от камерите за видеонаблюдение, имало е разговори и с хората, които последни а общували с убития. Установено било, че последният маршрут, по който са минали жертвата и Вълчинов, е адресът на ул. "Раковски". После Вълчинов излиза. Той е и собственикът на жилището. Камерите сочат, че той се връща на няколко пъти в жилището, после ходи на съмнителни места. Когато разследващите са почти убедени, че е извършителят, започнало търсене на съучастник на деянието. Така се стигнало до помагача, който направил пълни самопризнания. И историята започнала да се разплита.

Части от тялото на убития са намерени не само на адреса, но и на Витоша, където са били закарани с колата на помагача. А самото разчленяване е било направено в дома на Вълчинов. Съседите не са подали сигнал, че нещо се случва наблизо. Заради близките на жертвата от МВР отказаха да съобщят дали са намерени всички останки на жертвата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика