Тримата бивши депутати от 'Възраждане' побъркаха КС с взаимно изключващи се искания

OFFNews 15 април 2024 в 17:01 3697 1

КС

Снимка Архив

Тримата изключени от "Възраждане" депутати – Николай Дренчев, Александър Арангелов и Иво Русчев, за няколко месеца смениха на два пъти позицията си пред Конституционния съд за промените в основния закон, съобщи "Лекс".

Докато още бяха членове на партията на Костадин Костадинов, те заедно с останалите депутати от "Възраждане" подписаха искането КС да отмени всички промени в Конституцията. То бе обединено с това президента Румен Радев, който оспори само част от поправките, като не включи в искането си свързаните със съдебната власт изменения.

Така на 8 март 2024 г. конституционните съдии допуснаха за разглеждане и двете искания.

Междувременно обаче Дренчев, Арангелов и Русчев бяха изключени от партията и станаха независими депутати.

На 11 март, три дни след произнасянето на КС по допустимостта, те изпратиха писмо до съда, в което обявиха, че оттеглят подписите си под искането за обявяване за противоконституционни на измененията в основния закон.

"Считаме, че мотивите, с които е отправено искането до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на целия закон, са необосновани, непълни и лишени от задълбочени правни доводи, като не отговарят на нашата вътрешна мотивация и волеизявление", се аргументираха тримата.

Две седмици по-късно се оказва, че тримата бивши "възрожденци" са пратили ново писмо до КС, с което оттеглят писмото си за оттегляне на подписите и молят КС "искането за установяване на противоконституционност на Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (обн. ДВ, 6р. 106/22.12.2023 г.) с вх. № 18 КД/11.01.2024 г. да бъде разгледано съгласно установения ред".

Така КС все пак ще се произнесе по всички промени в Конституцията и няма да се налага да прекратява (частично) делото, както стана с това за бюджета за 2024 г. Делото по искането на депутати от "Възраждане" и ИТН бе прекратено именно заради оттеглени подписи на Дренчев, Арангелов и Русчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки