Трима сирийци отиват на съд за катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи

OFFNews 23 март 2023 в 12:43 1422 0

катастрофа

Снимка БГНЕС

Зверската катастрофа, при която загинаха двамата полицаи в Бургас.

Трима сирийци отиват на съд заради катастрофата в Бургас от миналата година, при която загинаха двама полицаи - старши полицай Иван Градев и Йордан Илиев от Първо районно полицейско управление в града, съобщиха от държавното обвинение.

Кървавият инцидент от август м.г. се случи след преследване на автобус с турска регистрация, натоварен с нелегални мигранти. В района на кръговото кръстовище на "Трапезица" той навлязъл в лентата за велосипедисти, премазал полицейския автомобил, автобусната спирка, химическа тоалетна. Пострадали сред чужденците нямаше.

Сирийците са обвинени в различни престъпления, свързани с трафика на 47 граждани на Сирия, Мароко и Иран през българска територия. Делото ще се гледа в Бургаския районен съд.

Омар Андан ще бъде съден за противозаконен трафик на хора, управлявал е бус, нерегистриран според българското законодателство, използвал е табели от Нидерландия и е попречил на полицейска проверка. Другите двама сирийци, единият от които е непълнолетен, ще отговарят само за нелегален трафик на хора.

Срещу Андан се води и още едно дело - за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил. Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжната прокуратура - Бургас, предстои да бъде внесено в окръжния съд.

След катастрофата избухна скандал, довел до оставката на директора на гранична полиция Антон Мирков. Самият автобус с мигрантите минава безпрепятствено през няколко КПП-та, преди да бъде искана помощ от полицията в Бургас. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев назначи проверка, а резултатите от нея показаха, че 16 полицейски служители са нарушили задълженията си, извършили са дисциплинарни нарушения или престъпления. Най-фрапантните са допуснати от "Гранична полиция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!