Трима българи са обвинени в измама за 89 млн. евро в Германия

OFFNews 15 април 2023 в 11:46 6255 2

Криптовалута

Снимка Архив

Криптовалута

Трима българи и двама румънци са задържани по подозрения в мащабна онлайн измама на стойност над 89 милиона евро, съобщава "Дойче веле".

Информацията потвърждава агенция "Франс прес", която се позовава на прокуратурата в Гьотинген, Долна Саксония.

За петимата е била издадена международна заповед за арест.

Нова акция срещу престъпна мрежа за измами с криптовалута

Двамата задържани в Румъния вече са предадени на Германия, където ще им бъдат повдигнати обвинения.

Очаква се и тримата българи също да бъдат изпратени във Федералната република.

Според Марио Краузе от полицията в Брауншвайг, който ръководи разследването за киберпрестъпления, става въпрос за "водещи организатори" на измамата, допълва "Дойче веле". Обвинените са на възраст между 29 и 51 години и са били задържани в края на март.

Разследването на схемата е започнала през 2021 г. Тодина в България е бил претърсен колцентър. Миналия месец са последвали претърсвания в България, Румъния, Грузия и Израел - както на колцентрове, така и на телефони, компютри и др.

Чрез мними реклами потребители в интернет са били привличани към платформи, изградени от измамниците. На тях били рекламирани методи за бързо забогатяване чрез инвестиции в криптовалути. След като жертвите се регистрирали в платформата, им се обаждали от колцентровете и ги убеждавали да инвестират пари. На страницата на самия сайт изглеждало сякаш инвестираните средства растат.

Пострадалите са загубили над един милион долара, казват от прокуратурата в Гьотинген. Събраните данни били предадени и на други престъпни групи, които също са злоупотребявали, смятат разследващите. Според тях жертвите на измамата са над 33 хиляди, 5500 от тях - от Германия.

През януари тази година българската прокуратура съобщи за акция за разбита мрежа за измами с криптовалута, извършени претърсвания на офиси и че акцията е в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Германия, в координация с Евроджъст и Европол. От информациите се разбра още, че става дума за международна мрежа, която е действала на територията на България, Кипър и Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

15.04 2023 в 13:55

Малки Уолстрийтски вълчета. Да полежат по германските затворчета...

-480

1

Октим

15.04 2023 в 12:26

Хубавото е, че в Германия шуробаджанищанате е почти неизвестна, а и няма някой с мазен каскет, който да ги спаси от ИСТИНСКОТО правосъдие!
 
X

Да помогнем на украинските деца!