Трима българи осъдени за трафик на хероин, двамата им сръбски шефове се издирват

OFFNews 26 юни 2022 в 09:30 1437 0

Спецпрокуратура

Снимка Александра Маркарян, архив

Специализираният съд осъди трима за трафик на хероин

Трима българи са осъдени за трафик на хероин към Западна Европа и САЩ, двама сръбски граждани, които са на по-високи нива в международна мрежа, са в неизвестност и се издирват, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Специализираният наказателен съд постанови 6 години „лишаване от свобода“ за двама от участниците в групата и 5 години и 6 месеца за третия (всичките български граждани). Наказанията трябва да бъдат изтърпявани при първоначален строг режим.

При задържането на членовете на групата на 01.02.2021 г. бяха намерени и иззети 19,658 кг хероин на стойност 1 769 186,70 лв., документи, телефони, сим-карти и други доказателства. 

Разследването установи, че престъпното сдружение е било организирана през януари 2020 г. и ръководено от З.М. - сръбски гражданин, за когото има данни, че е високопоставен член на международна престъпна организация (отговарящ за трафика на хероин от Турция към Западна Европа). Той и друг сръбски гражданин, участник в групата – Д.А., още са в неизвестност и се издирват. С постановление на наблюдаващ прокурор материалите срещу тях са отделени в друго досъдебно производство. 

Установено е, че З.М. договарял доставките на големи количества хероин в България, като за целта често пътувал до Турция със сънародника си Д.А. За съхраняването, разфасоването и доставките отговаряли другите участници в групата. 

Разследването на Специализираната прокуратура започна на 07.01.2021 г. в изпълнение на Молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ след сигнал на ДЕА, че сръбски наркотрафиканти договарят доставка на голямо количество хероин от България за Западна Европа и за САЩ.

Тримата обвиняеми бяха предадени на съд на 30 септември 2021 г., уточняват от спецобвинението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови