Тийнейджър от Пловдив осъден за тероризъм на 6 месеца затвор

OFFNews 14 януари 2022 в 08:50 2551 0

Тийнейджър от Пловдив е осъден за тероризъм на 6 месеца затвор, пише "Сега".

Прокуратурата повдига обвинението срещу М. П. през 2019 г. Присъдата е на Специализирания наказателен съд. Тя предвижда отлагане на изтърпяване на наказанието с 1 г., уточнява говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев. Присъдата е съобразена със закона, който предвижда по-леко наказание за непълнолетни.

Според прокуратурата 16-годишният младеж изготвил и държал от януари до юни 2019 г. в две тавански помещения "огромен" обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия. Държавното обвинение преценява, че това е било с цел да се създаде смут и страх в населението.

Прокуратурата е установила, че ученикът започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава.

Апелативният спецсъд остави на свобода момчето под наблюдение на Детска педагогическа стая.

Според главния прокурор Иван Гешев няма "данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат" и уточни, че при претърсването са намерени големи количества вещества - общодостъпни на пазара, служат за направата на експлозив, какъвто бил използван при атентата в Сарафово, но в по-малки количества. Тези обстоятелства ученикът обяснил с "интерес към химията", а самият Гешев заключи, че детето е много интелигентно, от добро семейство, но объркано.

"Ученикът, който беше задържан в Пловдив по обвинение за тероризъм, не е бил в състояние да извърши атентат", разказа през 2019 г. криминалният психолог Иван Тричков, който първи е работил с момчето.

За поведението на сина си първо съобщила майката. "Тя е забелязала затварянето му, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език в Телеграм", разказа Тричков.

Има две защити в психиката на момчето - съвест и съзнание. "То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот. На етапа, на който е била вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт", категоричен бе Тричков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови